Skip to main content

Träningstrender för 2023

Trender kommer och går, en del försvinner, andra består. Detta gäller allt, och inte minst träning. Vi har kollat närmare på hur vi tränar och kommer att träna i år, och här är det minst sagt blandat - det är teknologi, intensivt, träning i grupp, vikter, PT och allt däremellan!

Bärbar teknologi

Teknologin har tagit plats i träningen ett tag nu, och det kommer den fortsätta att göra. Det handlar delvis om tekniska prylar och appar, men även om att träningen tar större plats på sociala medier och forum. Digitala tjänster som fokuserar på träning blir också allt flera, och det handlar om allt från PT online och digital coachning till hemmaträning online.

Högintensiv träning

HIIT står för High Intensity Training och detta har blivit allt mer populärt. Det går helt enkelt ut på att du tränar högintensiv intervallträning, med 85 till 100 procent av din maxkapacitet. Många föredrar denna träning eftersom den inte tar lång tid som många andra träningsformer, du tränar istället intensivt en kortare tid.

Träning med fria vikter

Skivstänger, hantlar, kettlebells och andra redskap har blivit väldigt populära att träna med. Det här är en trend som växer för varje år, vilket förmodligen beror på att det är en väldigt effektiv träning då du tränar flera olika muskelgrupper på samma gång.

Helhetsperspektiv

Att fokusera på mer än bara själva träningen blir allt vanligare. Att kosten hänger ihop med träning är väl knappast förvånande, men vi börjar även tänka allt mer på andra saker som påverkar vår hälsa. Till exempel sömn, avkoppling, natur - ja, allt som får oss att må bra, helt enkelt. Fokuset börja ligga mer på hälsan i allmänhet, och inte enbart på träningen.

Personlig tränare

Även om personliga tränare har funnits länge, så är det något som fortsätter vara populärt. Dels för att det blir lättare att lära sig och förstå saker, men också för att det för många blir lättare att få träningen gjord när man har en personlig tränare.

Träning med kroppen som redskap

Kroppsviktsträning är också en trend som blir allt större. Det handlar helt enkelt om att använda sin egen kroppsvikt som motstånd när man tränar. Den här träningen gör det möjligt att träna med väldigt få, eller inga, redskap. På så sätt blir det lättare att träna när och vart man vill.

Några exempel på kroppsviktsträning är till exempel sit-ups, plankan, armhävningar och så vidare. Enkla men effektiva övningar som man inte behöver gå till gymmet för att göra. Att denna träningsform blir allt mer populär är knappast konstigt, det beror helt enkelt på att det går snabbt och lätt att göra vart som helst.

Gruppträning

Gruppträningen är en växande trend, såväl i Sverige som i resten av världen. Gruppträning är knappast något nytt, men den växer sig allt större. Anledningen tros vara att den skapar gemenskap och delaktighet som inte går att få när man tränar ensam.

Mindful running

Det här är egentligen en kombination av två olika trender. Det ena är att tillbringa tid i naturen, eftersom det är bra för hälsan på många olika sätt. Vi blir lugnare, gladare, får ny energi och så vidare. En annan välkänd trend som har hållit i sig ett tag nu är löpning. Kombinerar du dessa två trender så får du den nya trenden “mindful running”.

När du utövar mindful running så springer du helt enkelt lugnt, ute i naturen. Den här träningsformen passar såväl ovana som vana löpare - den som är van att springa snabbt kan fokusera på andningen och hållningen, samt försöka koppla av och njuta.

Varierad träning

En stor trend just nu är varierad träning, att helt enkelt variera mellan olika träningsformer. Vi testar olika träningsformer, och gärna på olika ställen. Att detta är populärt är knappast konstigt - omväxling förnöjer. Genom att variera träningen så tröttnar vi inte lika fort på att träna, vilket är bra för den som har svårt att hålla motivationen uppe.

Men det finns förstås flera fördelar. Till exempel att vi kan träna såväl styrka som kondition, och såväl armar som ben som mage och så vidare. En annan fördel är att det blir lättare att få träningen gjord, om man anpassar sig efter vart man är och vad som finns att tillgå.

AW-träning

Nu byter vi ut den där ölen, drinken eller vinglaset efter jobbet mot ett träningspass med kollegor eller vänner. Gruppträning är som sagt också populärt, men med AW-träningen kan du sätta ihop en egen grupp att träna med. Att träna tillsammans är ett bra sätt att umgås som förenar nytta med nöje, och därför har detta blivit populärt.

Uppdelat träningspass

För många är det svårt att få träningen gjord för att det tar för mycket tid. Man kanske inte har en hel timme att avsätta för träning varje dag, eller så har man inte ork att träna så länge på vardagar. Därför har det blivit populärt att dela upp träningen på flera korta pass.

Du sprider helt enkelt ut träningen över hela dagen. Kanske en kort promenad på morgonen, eller lite morgongymnastik om du föredrar det. Under lunchen kanske du går i trappor eller gör några armhävningar. Senare under dagen tar du en paus från jobbet och försöker få in någon pulshöjande träning en stund. Och sedan en promenad, jogging eller löpning hem.

Ja, det är helt enkelt lättare att få det gjort om träningspasset är fem eller tio minuter, istället för en timme. Att dela upp träningen på flera korta stunder gör det alltså lättare att få det gjort, men också att få in det i ett fullspäckat schema.